Varför har så många kvinnor låg självkänsla?

Var med 1,6 och 2,6 miljonerklubben och minglade i monter på mässan Businesssinheart idag och träffade många spännande kvinnor. Emma Pihl har skrivit en bok om hur hon i yngre tonåren drabbades av en ätstörning och lyckades övervinna den genom att uppfinna egna strategier för positivt tänkande. ”Se mig!” Om självkänsla och jakten på bekräftelse.  Vad är det som gör att vi jagar sådan kompenserande bekräftelse? Varför har så många kvinnor låg självkänsla? Det viktigaste vi kan ge våra barn är god självkänsla.

Susanne Leckne, samtalterapeuft i psykosyntes samtalade också i vår monter om att vikten av att hitta sin egen kreativitet och inte snegla för mycket på andra. Vi behöver lyssna mer vår inre röst annars blir vi olyckliga. Ylva Stubbing och Eva Portnoff-Klatzkow förgyllde också dagen. Eva och jag vill ha in fler invandrarkvinnor i klubben. Snälla, hjälp oss med dig! Vi måste ha olikheter. Det är en sådan tillgång!. Det fanns trevliga män också. En ung forskare från Iran som bekräftade att fortfarande baseras all forskning på män. Gustav Oscarson från nyttforetag.com delade ut fina handböcker i att starta eget. Funderar på att starta nytt företag. Jag hade ju en dröm att ha en egen teater och nu har jag ju haft det i fem år så då är det ju ingen dröm längre. Dessutom är det omöjligt att konkurrera med alla bidragstagande teatrar. Hur tänker alliansen när det säger att man ska vara kulturentreprenör? Funderar på att gå till konkurrensverket. Det här går ju inte! Ska gå till teatern och spela La Goulou, den glupska i ”Mordet på Moulin Rouge” Cancandansösen La Goulou har funnits på riktigt i Paris. Hon frossade i mat och dryck och slutade med att sälja tändstickor utanför Moulin Rouge. Men hallå, tändstickor? Hur lönande är det? Lika lönande som teater kanske?  Men vi har ju kul.

Emma Phil

Emma Phil

Eva Portnoff-Klatzkova, Ylva Stubbing, och Paula Ternström

Eva Portnoff-Klatzkova, Ylva Stubbing, och Paula Ternström

Om Paula Ternström

Gör: Skådespelerska och kulturentreprenör. Fil. kand i pedagogik och kommunikationskunskap. Har två söner 18 och 21 år gamla. Leder kurser i Retorik och Kroppsspråk, Teater och Ledarskap. Paula sitter i styrelsen för Riksskådebanan och suppleant i1 ,6 styrelse för föreningen, samt ersättare i Landstinget och Kulturnämnden. Nu repeterar hon Höstsonaten av Ingmar bergman som har premiär på Mors Dag i Nora. Turné 2015 och 2016 Hjärtefråga: Brinner för att förbättra villkoren för småföretagare och en upprustning av psykvården. Sist men inte minst; ett land utan kultur är som en människa utan drömmar, och en människa som inte tillåts drömma blir sjuk. Till slut dör hon. Kontakt: www.paulaternstrom.se www.paulaternstrom.blogspot.com paula@paulaternstrom.se
Det här inlägget postades i Okategoriserat och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Varför har så många kvinnor låg självkänsla?

 1. Susanne Leckne skriver:

  En god självkänsla i min värld är att tycka om mig själv FÖR DEN JAG ÄR så mycket att jag gör val i livet som leder till att jag mår bra, får vara lycklig och tillåter mig själv att växa.
  Det betyder att jag ger mig tid och utrymme i tillvaron att ”vara hemma” i mig själv, har en takt i livet som tillåter mig att stanna upp och ställa mig själv frågor om hur jag mår, hur jag känner, vad jag vill och vad jag längtar efter.

  För att kunna göra det behöver jag kunna se skillnad mellan den jag ÄR och det jag GÖR. Jag behöver se att livet innehåller både varande och görande och att båda är lika viktiga för att må bra, men att vi behöver kunna skifta dem emellan.Som terapeut möter jag ofta ”vanliga” kvinnor som du och jag, men som inte har har lärt sig den skillnaden och på djupet tror att genom att prestera, se till andra människors behov och förväntningar, definierar de sitt eget värde. Ja, jag talar om ”Duktiga flicka-syndromet”. Det känner vi nog många igen oss i mer eller mindre.

  Skrämmande är att jag nu möter unga tjejer födda på 80-talet som har anammat detta sätt att se på sig själva. Tidigare mötte jag framförallt 35-45-åriga kvinnor, men det har sjunkit i åldrarna och nu kommer även unga 25-åriga kvinnor som är helt slutkörda, känner sig tomma och hittar inte längre lusten till något utan att förstå varför. De ”har allt”; ett bra jobb, en bra relation, fin lägenhet, reser världen runt osv osv, men känner sig trötta, tomma och har långt till den spontana livsglädjen. Jämfört med lite äldre kvinnor, vågar de ta för sig på ett annat sätt, kan ta mer plats och ser med självklarhet att de inte behöver välja mellan karriär och barn.

  Om jag generaliserar skulle jag kunna säga att en sak de har GEMENSAMT med äldre generationers kvinnor ”duktiga flickor” med en mindre god självkänsla (och inte sällan högt självförtroende) är att de har utvecklat ett starkt LYSSNANDE UTÅT, utan att parallellt stärka LYSSNANDET INÅT. Det är när vi slutar att lyssna på våra känslor, vår kropp, våra behov, drömmar och längtan och vi börjar gå över våra gränser, som hela vårt system börjar sända signaler vår väg. Det börjar med ett litet gruskorn i ögat, blir en sten och fortsätter till tegelstenar och i värsta fall om vi fortfarande inte lyssnar, en hel vägg i huvudet…

  Att våga sakta ner och ställa sig den viktiga frågan: ”Hur vill JAG att mitt liv ska vara för att JAG ska må bra och vara lycklig?” och att börja lyssna på svaren… som för övrigt alltid kommer bara vi har tålamodet att vänta in dem och vågar höra dem – och minska lyssnandet utåt… det kallar jag mod och är något som får både våra hjärtan och vår självkänsla att jubla!
  Susanne Leckne

 2. Paula Ternström skriver:

  Tack Susanne för ditt fina inlägg! Jag gillar verkligen din uppmaning att lyssna inåt. Detta behöver vi höra. Det kan innebära att vi inte agerar som vi förväntas göra. Att våga vara sig själv kräver verkligen mod! Att vara modig är det sexigaste som finns! Men hur många vågar?
  Kram Paula

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *