8 mars stöder vi utsatta kvinnor i Kongo

Vi är opolitiska men samarbetar med alla som tar upp kvinnohälsofrågor och ojämlikheten. Därför var jag gäst på Kristdemokraternas kongress i Norrköping i går och talade tillsammans med ordföranden för Centrum för Genusmedicin,

Professor Ingrid Lundberg

Ingrid Lundberg, även professor och expert på reumatism, RA, om ojämlikheter i vården och i forskningen.

Det mottogs väl, intresset var stort vid våra dubbla föredrag och Ingrid berättade mycket intressanta fakta. Till exempel att rökning är den i särklass största risken för att få reumatism, att kvinnor som i huvudsak drabbas av RA inte svarar på behandling om de röker etc. Hon talade också om att det ännu inte är obligatoriskt i de 30 utbildningar som man har på Karolinska Men det kvinnliga perspektivet – genusperspektivet. Det förekommer bara i ett fåtal utbildningar. Hon berättade också att man är orolig för fortsatta bidrag från kommuner och landsting. Vi vill ju, tillsammans med professor Karin Schenck Gustafsson driva frågan om att införa en professur i genusmedicin. Men det behövs en finansiär! Efterlyses härmed! Annars var det glädjande att ta del av de skrifter som partiet kommer med angående vård, och framför allt villkoren för våra unga flickor. Att motverka unga tjejers ohälsa, det har vi också gemensamt.

En liten spaning… På våra scener är det en trend att män underhåller. Se Fredrik Lindström och Henrik Schyffert på Berns, och de ”Riktiga männen” på Maxim med Johan Ulveson, Johan Rheborg och Tommy Körberg. Men snart kommer det en pjäs på teater Scala här i Stockholm med 4 kvinnor i huvudrollerna! Tack och lov, äntligen lite balans. Skönt.

Denna ska jag se!

Den 14 februari har ”Kärlek, svek och vad jag hade på mig” med bland annat Meg Westergren premiär. Den ska jag också gå och se.

Vi arbetar nu för fullt med Kvinnodagen den 8 mars, Ja i Stockholm blir det 7 mars på Oscars från kl 16. Programmet kommer snart till dig! Det blir föredrag om Livsstil och ditt hjärta samt underhållning med Divine och Vocalettes. Och så den traditionella modevisningen i rött.

Woman in red, vår nya Go Red kampanj, har vi hottat upp med en ny fin symbol, den röda skon. Allt kretsar kring kvinnohjärtat och pengen från nålen med den röda skon går till forskningen på just kvinnohjärtat. Den kommer att säljas i handeln och via nätet hos oss.

Den 8 mars deltar vi i En dag för Kvinnor i Kongo. En manifestation mot våldtäkter och våld som vapen i krigsdrabbade länder, på Historiska museet i Stockholm.

Vi är 53 kvinnoorganisationer som ställer ut och håller föredrag. Programmet kommer snart till er.

Alexandra

Om Alexandra Charles

Välkommen till Sveriges största kvinnoförenings blogg om hälsa och livsstil. Här skriver Alexandra Charles, grundare av 1,6 & 2,6 miljonerklubben.
Det här inlägget postades i 1.6miljonerklubben och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *