Ny studie visar att vi dagdrömmer 47 procent av tiden

Ungefär hälften av vår vakna tid, 47 procent är vi i tankar på det förflutna eller i drömmar om framtiden. Ibland farhågor, ibland härliga scenarion.

IMG_2431

IMG_6739

 

 

Läser  intressanta artikeln i Svenska dagbladet, där neurologen och minnesforskaren Pontus Wasling beskriver att just förmågan att ständigt måla upp framtidsscenarion är det som gjort människan framgångsrik. Han beskriver om den vandrande tanken som är den rastlösa hjärnans grundläge och att dagdrömmeriet drar igång när vi arbetar, diskar och har lite småtråkigt. När vi har sex, ägnar oss åt sport eller ett jobb som uppslukar oss är vi däremot mer fokuserade i nuet och det är då vi mår som bäst.

Givetvis ska vi ibland tänka på gamla minnen, dra slutsatser baserat på erfarenhet och planera för vår framtid. Konsten är att finna en balans och kunna rikta sitt fokus dit den gör mest nytta i stunden.

Det är detta jag själv jobbar på, försöker att guida mina klienter till att göra och tror på. Det är ok att dagdrömma när man vill, ältar negativa tankar eller ha rädslor för att göra bort sig, eller ta fel beslut. Blir vi medvetna om det kan vi dock rikta om vårt fokus när det blir för mycket ältande eller onödig oro.

IMG_2110Ta hand om er och låt oss inte tro på alla knasiga tankar vi får då och då! /Gabriella

 

Om Gabriella Svanberg

Gör: Hej vänner! Jag heter Gabriella. Jag skriver här i egenskap av att jag är neuropsykolog, men är också mamma till tre fantastiska barn och medmänniska. Under mina 20 år som psykolog har jag fått möjlighet att träffa många fina människor och också fått en bild av vad vi på olika sätt tampas med i livet. Jag har specialiserat mig och forskat inom neuropsykologi och är fascinerad av hjärnan och det jag vill dela med er är mina tankar och reflektioner. Mina tankar och reflektioner om det jag ser via mitt jobb och via min vardag som gör att vi mår som vi mår och gör som vi gör. Jag har jobbat inom psykiatri, inom missbruksvård, inom ungdomsvård och inom företagshälsovård. Ena dagen jobbar jag med människor som inte har tak över huvudet och nästa dag med människor som känner en tomhet av sitt överflöd. Jag inser att rikedom, harmoni och lycka är något vi skapar inom oss själva. Kontakt: gabriella.svanberg@gmail.com
Det här inlägget postades i Okategoriserat och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *