Alla har det inte som du

Vår öppna, globaliserade värld är en lycka för många. Andra faller emellan. I mycket, men kanske i synnerhet när nöden påkallar sjukvårdshjälp.

Till bostadsområdet Hjorthagen i Stockholm kommer regelbundet ett hundratal läkare, sjuksköterskor, tolkar och arbetsterapeuter för att ge vård åt papperslösa, migranter och EU-migranter eller hjälpa de som har rätt att få vård på våra traditionella vårdinstanser men trots det nekas.

I Dagens Nyheter berättar man idag om Läkare i Världens klinik här i Hjorthagen som startade redan 1995 för att hjälpa papperslösa. Idag är det en kraftig ökning av främst EU-migranter som söker sig till kliniken för att få hjälp. Problemet växer och större lär det bli med alla oroligheter som pågår runt om i världen. Detta är ett problem vi måste börja tala mer om och försöka hitta lösningar.

Att 400-500 rökares liv skulle kunna räddas årligen här i Sverige om screening av rökare införs känns hoppfullt. Det har kommit mediciner som kan sättas in vid tidig lungcancer, i USA räddas idag 20 procent. Här i Sverige är lungcancer den cancersjukdom som orsakar flest människors död med närmre tio patienter dagligen Särskilt kvinnor är drabbade, fler kvinnor dör numera i lungcancer än i bröstcancer. Trots detta kommer patienter med lungcancer ofta på undantag. Kopplingen lungcancer, rökning, låg socioekonomisk standard är tydlig.

Att kraftfullt arbeta för att få fler att sluta röka eller inte börja är mycket viktigt. Förmodligen det viktigaste folkhälsoarbete vi har framför oss. Men det får inte betyda att personer som redan är drabbade eller riskerar att drabbas av denna cancerform med så hög dödlighet får bristande behandling. Här skulle en screening vara till stor nytta.

Alexandra

Om Alexandra Charles

Välkommen till Sveriges största kvinnoförenings blogg om hälsa och livsstil. Här skriver Alexandra Charles, grundare av 1,6 & 2,6 miljonerklubben.
Det här inlägget postades i 1.6miljonerklubben, 2.6miljonerklubben och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *