Är du vata, pitta eller kapha?

Denna vecka fortsätter jag med Ayurveda som tema här på bloggen. Enligt Ayurveda är vi alla olika och behöver därmed balansera vår kropp och hälsa på olika sätt utifrån den vi är. Det finns tre olika energier, karaktärer eller sk. doshor, vata, pitta och kapha. Här kommer en kort beskrivning, sett ur ett personligt perspektiv. Känner du igen dig?!

Vata

Vata har oftast en liten och smal eller lång och smal kroppsbyggnad. Vata går snabbt, pratar snabbt och tankarna flyger runt i huvudet. Vata är ofta oerhört kreativ och har obegränsat med bra idéer men kan ibland ha svårt att genomföra allt som vata vill och rusar lätt genom livet från det ena till det andra. Vata gillar inte när livet går på rutin utan vill helst att det ska hända något nytt hela tiden. När vata kommer i obalans är det vanligt att vata upplever oro, sömnbesvär och stress. Andra mer fysiska symtom för vata i obalans är knäpp och knak i lederna.

Pitta

Pitta är ofta medelstor i kroppen och har en eldig karaktär. Man hör ofta att en pitta kommer gående eftersom det är med tunga och kraftfulla steg. Blicken är intensiv och viljan likaså. Pitta har ofta en bestämd uppfattning om hur saker och ting ska gå till och om omgivningen inte gör så som pitta har tänkt så kan pitta reagera med frustration och irritation. Pitta älskar vackra saker och vackra platser. När pitta kommer i obalans är det ofta magen som signalerar. 

Kapha

Här har vi motsatsen till vata. Kapha går långsamt, tänker långsamt och har lätt för att sitta still – alldeles för lätt. Kapha behöver ständig utmaning och förändring för att inte stagnera. Kapha kroppen blir lätt överviktigt och samlar på sig vätska. Kapha är uthållig och har lätt för att genomföra och förvalta projekt – håller sig till saken. Kapha har ofta varma, stora och kärleksfulla ögon, är oerhört tillgiven och snäll. Kapha drabbas ofta av luftvägsbesvär och det ska inte mycket till för att en förkylning ska vara på gång.

Kombinationer

Känner du igen dig i flera?! Det är helt naturligt och vanligt att man har mer eller mindre karaktär av två olika doshor och då t.ex. vata-pitta eller kapha-vata. Alla tre doshor finns inom oss och vi strävar efter att komma tillbaka till vår ursprungliga balans, så som vi föddes och är ämnade att vara. Livet utmanar vår balans, kroppsligt och mentalt.

Ayurveda principen bygger på att vi genom att äta rätt, tänka rätt och aktivera oss rätt kan återskapa den balans som är naturlig för oss – vår medfödda rätt till välbefinnande och livskraft. Det finns även personer där vata, pitta och kapha är i jämn balans. Dessa tre-doshor utstrålar total hälsa, balans och välmående. De blir sällan sjuka och lever länge! Om inte annat, fram för allt på hoppet med sin harmoniska inställning 😉

Motion för vata, pitta och kapha

Om man ser till motion så är det bra för vata att meditera och repetera samma övningsprogram för att skapa rutin. Pitta mår bra att uthållighetsträning som simning, fysisk yoga och långa promenader för att dämpa sin starka intensitet och kapha ska helst prova nya fysiska träningsmetoder och variera sig mycket.

Givetvis mår vi alla bra av att variera och kombinera vår motion, dvs. som alltid skapa balans. Som jag alltid brukar säga.. den bästa motion är den som blir av 🙂

 

Om Annette Lefterow

Gör: Driver företaget Wellness by Lefterow Intresse: Leva fullt ut, här och nu. Om bloggen: Annette Lefterow är en ledande expert inom wellness-och ambassadör för 2,6 miljonerklubben. Nu presenterar vi en ny blogg/vlogg där hon testar allt inom hälsa, nya trender, hälsomat, spa och produkter. Här på bloggen kan du ta del av hennes bästa tips och recensioner. Kontakt: www.lefterow.com eller annette@lefterow.com
Det här inlägget postades i 2.6miljonerklubben, Skönhet & Friskvård. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *