Är müsli en sockerbomb?

musli

Under den senaste tiden har müsli varit i hetluften och det senaste utpekade livsmedlet på svarta listan. Så här skriver SVT:  ” Müsli kanske känns som en hälsosam start på dagen. Men i själva verket är många sorter rena socker- och fettbomberna, visar en ny undersökning. Utbudet av müsli är stort och det är inte alltid lätt att hålla koll på vad paketen innehåller.”

Undersökningen de refererar till är utförd av Råd & Rön (och granskad av min detistkollega Anna Ottosson), du  hittar den här.

Åsa Brugård- Konde, nutritionist på Livsmedelsverket säger i inslaget av SVT Rapport:

”– En del müslisorter har ju innehåll som närmar sig godis. Äter du väldigt mycket socker till frukost så blir du fortare hungrig, och kanske sugen på något mindre nyttigt igen på förmiddagen. ”

Här listar SVT de värsta ”socker- och fettbomberna”. Frågan är om just de här sorterna ens får kallas müsli längre eller måste byta namn till typ ”crunch” (eller frukostgodis kanske).

Kommentar
Nu har det sunda förnuftet helt tappats bort igen och ett livsmedel har utpektas som FARLIGT och OHÄLSOSAMT. Helhetsbilden, vad man äter under resten av dagen och hur mycket man rör på sig är inte med i resonemanget. Men visst, det är ju dåligt att vissa müslisorter marknadsför sig med fräscha fullkorns/fibrer/nötter/frukt-bilder och käcka slogans på förpackningen och så är innehållet typ som godis.
Om jag har tid gör jag gärna min egen müsli. Då vet jag att den är garanterat ok (men inte helt socker eller fettfri, tycker jag inte att den behöver vara.) Recept hittar du här.
När jag väljer färdigköpta müsliprodukter tänker jag så här:
– leta nyckelhålsmärkning
– kolla att det är under 10 gram socker och 7 gram fett
– undvik produkter med maltodextrin (utfyllnad i sötningsmedel)
– mycket fibrer

Om Stina Nordqvist

Gör: Hälsokommunikatör, journalist och dietist. Intresse: Vara nära familj, vänner och min hund. Gillar också god mat, yoga och pilates. Och bra TV-serier! Hjärtefråga: Vad får oss att må bra? Hur vi kan maximera vår hälsa genom bra mat, träning, sömn, mindre stress och snälla tankar. Kontakt: nordqvist.stina@gmail.com och bloggen: http://stinaslillagrona.blogspot.com
Det här inlägget postades i Okategoriserat. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *