Att skapa plats för det som för dig mot det du vill uppnå

Har du hört talas om Time management? Förmodligen, eftersom det är ett modernt och ständigt aktuellt ord.

Time management betyder enligt Wikipedia: Tidshantering (eng. time management) åsyftar färdigheter, hjälpmedel, tekniker och processer för att slutföra aktiviteter, uppgifter och projekt och uppnå mål. Detta inbegriper planering, prioritering, schemaläggning, resursallokering, målformulering, delegering, tidsstudier, övervakning, ledarskap och organisationsteori. Ursprungligen åsyftade tidshantering enbart näringsliv och yrkesarbete, men med tiden har begreppet även kommit att tillämpas på personlig tidshantering inom studier och privatliv.

Hur mycket av det där har du i ditt liv idag?

Eva Möller på Academic work säger: ”Time management handlar om att hantera sin tid på rätt sätt. Det skall leda till att du kan fokusera på det du behöver göra för att prestera och komma vidare mot dina målsättningar. Disponera din tid och ge dig själv rätt förutsättningar tidsmässigt så kommer du att klara av det du har som ambition att uppnå. Time management handlar mycket om planering och var du väljer att lägga din energi.”

Hon säger också: ”En vanlig fälla är att inte planera sin tid – att inte börja med att titta på sin månad, vecka eller dag. Avsätter du en kvart varje dag och specificerar vad du behöver göra under dagen så har du kommit långt. Fällan blir annars att man bara går in i dagen och låter saker komma till en och styra tiden åt en. Det första man ofta gör är att starta igång mailen och då blir det mailen som styr din to-do, du blir mailstyrd istället för målstyrd. Därför är det extra viktigt att planera in mailtid som ju faktiskt är en del av dina arbetsuppgifter och ta ägandeskapet över sin egen tid och inte låta yttre saker styra för mycket.”

Hur är det i ditt liv? Jag håller på att utbildar mig själv just nu i min företagarroll och en av de saker som jag insett är att jag haft ett uselt Time management och definitivt varit mailstyrd och styrd av allt som bara ”dyker upp” och allt som jag gärna VILL göra för att det är så roligt och viktigt och därför inte haft tillräckligt med tid kvar att lägga på det som är viktigt för mig som företagare. Känner du igen dig?

Time management är precis som det är med det personliga ledarskapet. Låter du saker, situationer och personer omkring dig styra dig och inte agerar efter din inre styrning, som handlar om DINA referenser och preferenser, då finns det även där för lite plats för den du egentligen vill vara!

Hur tycker du att dina dagar fungerar på jobbet och privat? Är det någon skillnad på hur de funkar? Och har du olika system och planering för de båda? Om en av dem fungerar bättre än den andra, titta på vad det är du gör på en daglig basis som kan ligga till grund för detta. Titta även på det andra området som inte fungerar lika bra vad det är du gör och inte gör som kan ligga till grund för det. Om det känns lite rörigt, överfullt och du är i ständig tidsbrist, vad skulle du kunna börja med som ger dig en riktlinje. Som ser till ATT du gör det du föresatt dig, NÄR du planerat att göra det (inte om det finns tid kvar på ditt vakna dygn…)

Titta igen på vad Eva Möller berättar;- Gäller det dig? Och om svaret är JA, på det, – VAD kan du börja göra för att göra en plan? Se till att det händer inom 24 timmar, annars är risken oerhört stor att det aldrig kommer att hända!!

Lycka till! With Love/Lili

 

Om Lili Öst

Gör: Inspirationsföreläsare, konsult och författare med 30 år i bagaget som artist Intresse: Jag brinner för personlig utveckling i allmänhet och attraktionslagen i synnerhet Hjärtefråga: Att hjälpa människor att inse sitt eget ansvar för vad de skapar i sina egna liv och därmed också hjälpa dem att skapa det de på riktigt vill ha Kontakt: lili@liliost.se
Det här inlägget postades i Okategoriserat. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *