D-vitamin motverkar ms

Ju högre halt av D-vitamin i blodet desto lägre risk för att drabbas av ms, visar Jonatan Salzer i sin avhandling som han försvarar vid Umeå universitet den 1 mars.

”Personer som hade höga nivåer, betydligt högre än de normala enligt Livsmedelsverkets normer, hade 60 procent lägre risk för MS jämfört med de som hade låga nivåer. Det talar för att dagens gränsvärde för D-vitaminnivåer kan vara för lågt satt”, kommenterar han sina resultat.

Runt om i världen ökar nu rekommendationerna av dagligt intag av D-vitamin. I Sverige ligger vin dessvärre inte i front. Trots vår långa mörka vinter och vårt läge långt från ekvatorn.

Barn är extra känsliga och i extra stort behov av D-vitamin. Låga brister hos barn kan visa sig i form av allvarliga sjukdomar som ms senare i livet. Ändå visar studier av Umeå universitet att förskolebarn i norra Sverige har för låga nivåer av D-vitamin redan i slutet av sommaren och värdena sjunker under vintern. Även om kosten följer rekommendationerna räcker inte solljuset till.

Solen är den viktigaste källan genom att solljuset omvandlar ett ämne i huden till D-vitamin, men i områden med lite sol måste intaget komma från maten. Och då talar man om mat med tillsatt D-vitamin. Det går självfallet att lika bra att själv ta extra tillskott av D-vitamin. Ge det till barnen under hela uppväxten och fortsätt som vuxen och i synnerhet när du blir äldre eftersom vårt upptag då försämras i kombination med att vi inte är ute lika mycket i dagsljuset då.

Ms är inte den enda sjukdom som kopplas till D-vitaminbrist. Hjärtkärl, sjukdomar, cancer, diabetes och en mängd inflammatoriska sjukdomar tycks enligt allt fler studier, stå i direkt samband med låga D-vitaminnivåer.

Camilla

 

Om Alexandra Charles

Välkommen till Sveriges största kvinnoförenings blogg om hälsa och livsstil. Här skriver Alexandra Charles, grundare av 1,6 & 2,6 miljonerklubben.
Det här inlägget postades i Okategoriserat. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *