En drogad befolkning

AV CAMILLA

Omkring 7 000 svenskar med utvecklingsstörning drogas med felaktiga läkemedel för att bli lugna, står att läsa i Dagens Nyheter idag. Genom att göra de utvecklingsstörda än mer funktionshindrade sparar man in personal och andra utgifter.

Var femte utvecklingsstörd ”tas om hand” med starka läkemedel avsedda för schizofrena och psykotiska personer. De som använder dessa mediciner riskerar epilepsianfall och livslånga handikapp med ofrivilliga grimaser som smackande, blinkande och tungrörelser. Starka mediciner påverkar även intelligensen.

Varför gör vi på detta vis? Ingen har svaret. En mix av okunskap och resursbrist. Och tyvärr är det inte bara denna grupp som drogas lugna. Det förekommer också på äldreboende. Man fasar för hur framtiden ser ut för den åldrande svenska befolkningen. Om 40 år är var fjärde svensk pensionär. Kostnaden för äldrevård beräknas öka med 70 procent. Redan aom tio år kommer vi att märka av de snabba, stora kostnadsökningarna.

Låt oss hoppas att sövande psykosmediciner inte blir lösningen.

Om Alexandra Charles

Välkommen till Sveriges största kvinnoförenings blogg om hälsa och livsstil. Här skriver Alexandra Charles, grundare av 1,6 & 2,6 miljonerklubben.
Det här inlägget postades i 1.6miljonerklubben. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *