Ersätt lite läkemedel med kultur

Det kom en inbjudan från Seniorer i tiden. Kultur och Hälsa var rubriken så jag tackade ja att vara där som en av talarna. Över 300 personer kom och alla var mycket intresserade. Det blev en spännande dag i Göteborg med Gunnar Bjursell och Michael Nilsson, båda professorer som forskat på hur våra hjärnor reagerar på Kultur.

Den stimulans som vi får av kultur, dans, musik, teater, gemenskap, måltider med mera är enorm, Och att vi mår bra av att umgås och av att dansa, det vet vi men det är många äldre som aldrig får chansen/möjligheten. Den läkaren som tillsatts av regeringen för att utreda hur man kan förbättra villkoren

för de mycket sjuka äldre berättade om omfattande åtgärder som sätts igång, men kultur fanns inte med i den bilden. Inte heller hade de två politiker som bjudits in hunnit läsa in att det finns evidensbaserad forskning som bevisar att just kultur kan ha läkande, helande, effekter. Framför allt om man använder den regelbundet, i stället för bara läkemedel.

Som avslutning spelade Scandinavian strings, 17 unga violinister från 3 (!) år till 17 år all slags musik för stråkar. Och såå bra och gulliga de var! Vi log och reste hem. Inspirerade.

Alexandra

Om Alexandra Charles

Välkommen till Sveriges största kvinnoförenings blogg om hälsa och livsstil. Här skriver Alexandra Charles, grundare av 1,6 & 2,6 miljonerklubben.
Det här inlägget postades i 1.6miljonerklubben, 2.6miljonerklubben, Forskning & Hälsa och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *