Fascinerande resa in i den mänskliga hjärnan

Jag sitter idag och skriver på en neuropsykiatrisk utredning och mina tankar pendlar mellan mina testresultat jag har framför mig och min senast lästa bok .

 

Jill Bolte Taylor är hjänforskaren som vid 37 års ålder drabbades av en stroke och som beskriver sin kamp för att få tillbaka minne, läs- och talförmåga. Det tog 8 år för Jill att tillfriskna helt och hållet, men tack vare envishet, kunskap om hur hjärnan fungerar och inte minst hjälp av sin fantastiska mamma lyckades hon få tillbaka det liv hon en gång hade. Idag anser Jill att stroken var det bästa som kunde hända henne.

Idag avslutar Jill alla sina mail med ett citat av Einstein ”Jag måste vara villig att ge upp det jag är för att kunna bli det jag vill bli”.

I boke beskriver Jill hur förmågor tappades sekund för sekund och när hon inte längre kunde göra sig förstådd ville hon säga: Jag förstår inte bättre för att ni skriker! Var inte rädda för mig. Kom närmare. Ge mig vänlighet. Tala långsamt. Uttala orden tydligt. En gång till! Snälla försök igen! Ta det l-u-n-g-t. Var snälla mot mig. Var en trygg plats för mig. Förstå att jag är ett sårat djur, inte ett enfaldigt djur. Jag är ömtålig och förvirrad. Oavsett hur gammal jag är, oavsett vad jag har för meriter, försök att nå mig. Jag är härinne. Kom och leta efter mig.

 

De orden berörde mig och jag vill gärna dela dem med er. Jag tror att vi alla behöver jobba på detta i olika sammanhang. Att försöka förstå utan att döma.

Ta hand om er!/Gabriella

Om Gabriella Svanberg

Gör: Hej vänner! Jag heter Gabriella. Jag skriver här i egenskap av att jag är neuropsykolog, men är också mamma till tre fantastiska barn och medmänniska. Under mina 20 år som psykolog har jag fått möjlighet att träffa många fina människor och också fått en bild av vad vi på olika sätt tampas med i livet. Jag har specialiserat mig och forskat inom neuropsykologi och är fascinerad av hjärnan och det jag vill dela med er är mina tankar och reflektioner. Mina tankar och reflektioner om det jag ser via mitt jobb och via min vardag som gör att vi mår som vi mår och gör som vi gör. Jag har jobbat inom psykiatri, inom missbruksvård, inom ungdomsvård och inom företagshälsovård. Ena dagen jobbar jag med människor som inte har tak över huvudet och nästa dag med människor som känner en tomhet av sitt överflöd. Jag inser att rikedom, harmoni och lycka är något vi skapar inom oss själva. Kontakt: gabriella.svanberg@gmail.com
Det här inlägget postades i Okategoriserat och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *