Fetma är ingen medfödd sjukdom

Fettvävsforskaren professor Peter Arner från Karolinska Institutet har tilldelats årets Fernströmspris på 1 miljon kronor för sin forskning om just fettceller. Det är hans forskargrupp som visat att myten om att våra fettceller enbart bildas fram till tonåren inte stämmer. Tyvärr har vi alltså en förmåga att bilda vi fettceller livet ut. Och därmed kan Arner också konstatera att ”fetma i sig är oftast ingen medfödd sjukdom utan ett tillstånd som bäst motverkas med motion och rätt kost!”

Arners grupp har också lagt märke till att både våra fettceller och innehållet i fettcellen kan förändras snabbt vid olika sjukdomar. Omvänt borde vi alltså kunna komma på ett sätt att påverka fettcellerna utan sjukdom. Spännande.

Dessutom, konstaterar Arner, är inte alla feta sjuka! En tredjedel av alla feta personer visar sig intressant nog ha helt normalt blodtryck och ingen insulinresistens (ett förstadium till diabetes). För dessa personer är fetman bara ett hälsoproblem om deras tyngd ger dem ledbesvär.

Camilla

Om Alexandra Charles

Välkommen till Sveriges största kvinnoförenings blogg om hälsa och livsstil. Här skriver Alexandra Charles, grundare av 1,6 & 2,6 miljonerklubben.
Det här inlägget postades i Okategoriserat. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *