Stress

Hej kära medsystrar!

Jag  tackar ofta min lyckliga stjärna för att jag gillar utmaningar och för att jag är ”kaostolerant” !! Men även jag får arbeta hårt med stresshantering för att  inte hamna i ”mammafällan”, som Maria Skölds nyutgivne bok heter. (Läs gärna om ”gå-in-i-väggen-mamman” där Maria Sköld på ett humoristiskt sätt skriver om hennes misstänkta ”hjärtinfarkt” som visade sig vara stress.)

 

Varningstecken på för hög stress:

Kroppsliga: muskelspänningar, huvudvärk, andfåddhet(även vid vila),rastlöshet, illamående, hjärtklappning, sömnproblem, matsmältningsbesvär, förhöjt blodtryck, sexuella problem

 

Kognitiva: koncentrationssvårigheter, glömska, försämrad prestationsförmåga, obeslutsamhet

 

Känslomässiga: oro, ångest, ilska, nedstämdhet, cynism, humörsvängningar

 

Beteendemässiga: ökad cigarettkoncumtion, ökad alkoholkonsumtion, försämrade matvanor, ökad sjukfrånvaro

 

Stresshantering innefattar:

 1) avspänningsträning

 2) tidshantering

 3) arbete med automatiska tankar

4) autonomiträning (att säga nej)

5) fysisk aktivitet

6) Mindfulnessträning (att vara här och nu)

 

Det är dags för mig att avsluta min bloggvecka och jag skall samla på mig lite spännande ”hälsonyheter” till min nästa bloggperiod (vecka 21). Då skall jag också gå igenom varje steg 1-6 och berätta vad de innebär!

 

Det allra svåraste med stresshantering är att ta  stressen och arbetet med den på allvar och den vanligaste ursäkten lyder: ”Jag har inte tid att ta det lugnt”  

Låt oss bilda en pakt. Låt oss ta oss tid!

 

  

Om Gabriella Svanberg

Gör: Hej vänner! Jag heter Gabriella. Jag skriver här i egenskap av att jag är neuropsykolog, men är också mamma till tre fantastiska barn och medmänniska. Under mina 20 år som psykolog har jag fått möjlighet att träffa många fina människor och också fått en bild av vad vi på olika sätt tampas med i livet. Jag har specialiserat mig och forskat inom neuropsykologi och är fascinerad av hjärnan och det jag vill dela med er är mina tankar och reflektioner. Mina tankar och reflektioner om det jag ser via mitt jobb och via min vardag som gör att vi mår som vi mår och gör som vi gör. Jag har jobbat inom psykiatri, inom missbruksvård, inom ungdomsvård och inom företagshälsovård. Ena dagen jobbar jag med människor som inte har tak över huvudet och nästa dag med människor som känner en tomhet av sitt överflöd. Jag inser att rikedom, harmoni och lycka är något vi skapar inom oss själva. Kontakt: gabriella.svanberg@gmail.com
Det här inlägget postades i Okategoriserat och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *