Gör mer mot kvinnovåldet!

Fruktansvärda siffror har publiceras i den ansedda brittiska vetenskapstidningen The Lancet. Våld och övergrepp mot kvinnor runt om i världen är ett globalt problem, betydligt större och allvarligare än vad många vet.

Var tredje kvinna har misshandlats fysiskt eller sexuellt av sin partner, enligt en studie från WHO, världshälsoorganisationen. Sju procent av alla kvinnor kommer att utsättas för våldtäkt av någon annan än deras partner nån gång under livet – och – upp mot 140 MILJONER flickor och kvinnor har utsatts för omskärelse!!!

I dagens Svenska Dagbladet kan vi läsa om hur WHOs Claudia Garcia-Morgan uppmanar alla regeringar att göra mer för att komma åt bakomliggande orsaker till detta fruktansvärda våld. Också vi i Sverige kan göra mer. Garcia-Morgan konstaterar att ”det är mycket mer än relationsproblem och alkohol som ligger bakom kvinnovåldet”. I våras slog skolhälsovården i Norrköping larm om att 28 flickor i en klass hade utsatts för den värsta formen av könsstympning. Formen kallas för faraonisk omskärelse och innebär att både inre- och yttre blygdläppar samt klitoris skärs bort innan underlivet sys ihop. Kvar blir bara en liten öppning. Flickor som växer upp i Sverige! Vad händer här? Vad gör vi i vårt land för att minska våldet mot kvinnor – i och utanför Sverige.

Vid 1,6 miljonerklubbens höstseminarium nyligen gav vi årets vetenskapspris till Doktor Denis Mukwege som är gynekolog och överläkare på Panzisjukhuset i Bukavu i Östra Kongo. Dr Mukwege och hans kollegor har behandlat över 40 000 våldtäktsoffer med allvarliga gynekologiska skador. Trots hot och attentatförsök fortsätter de sitt arbete. Vid prisutdelningen framförde han sitt djupa tack för att vi engagerar oss i deras arbete.

Men vi måste bli fler. På alla nivåer. Claudia Garcia-Morgan konstaterar att detta globala våld mot kvinnor allt för länge varit undangömt, nonchalerat och till och med accepterat!

Forskarna bakom WHOs studie konstaterar att våld mot kvinnor – inklusive inom familjen, våldtäkter, kvinnlig omskärelse, trafficking och tvångsäktenskap fortfarande ligger på en oacceptabelt hög nivå! Vi måsta alla göra vad vi kan för att hjälpa dessa kvinnor. Inte minst i förebyggande arbete så fler slipper drabbas.

Alexandra

 

Om Alexandra Charles

Välkommen till Sveriges största kvinnoförenings blogg om hälsa och livsstil. Här skriver Alexandra Charles, grundare av 1,6 & 2,6 miljonerklubben.
Det här inlägget postades i Okategoriserat. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *