Hjärnforskning – Davos World Economic Forum 2015

IMG_3163

 

Hej vänner!

Hjärnforskning var ett hett ämne vid årets World Economic Forum i Davos. Bland annat deltog chefen för National institute of Mental Health i USA och hjärnforskaren Richard Davidson. De talade om vad som är aktuellt inom hjärnforskning och om positiva effekter av mindfulnessträning. De förklarade att träningen visar påtagligt goda effekter vid ex depression och ångest som över 350 miljoner människor sägs lida av!!

De talade om intressanta studier inom smärta. Om det faktum att om vi människor vet att vi snart ska få ont så triggas våra smärtcentra i hjärnan redan innan. Efter att vi har utsatts för smärta så är våra områden i hjärnan också aktiverade ett tag efteråt. De som tränar mindfulness/fokusträning visar dock ett minimerat lidande. Inte i stunden under smärtan men innan och efter. Man kan säga att lidandet är centrerat. Om man jämför detta med ångest (oro inför något) och depression (ältande) så kan vi tänka oss att vi med mindfulnessträning kan minimera det onödiga lidandet även där. Minimera oro och minimera ältande!

Lyssna på länken om du vill höra detta intressanta inlägg:

IMG_4006

https://effortlessmindfulness.wordpress.com/2015/01/27/richard-davidson-and-thomas-insel-discuss-the-brain-mental-health-mindfulness/?shared=email&msg=fail

Gå gärna in på mindfulnesscenter om du vill veta mer och även börja med denna träning själv. Personligen finns det inget psykologiskt redskap jag har mer nytta av.

Förutom att jag själv arbetat med metoden för egen del har jag som psykolog arbetat med metoden på många olika håll. Började att arbeta med människor med en psykosproblematik på en psykiatrisk mottagning i Stockholm, arbetade där även med metoden för personer med instabil personlighet (Borderline). Har senare arbetat med metoden för människor med stressproblematik inom företagshälsovård samt inom missbruksvård för personer med missbruk och /eller ADHD.

Med andra ord: att minimera onödigt lidande kan vara något för oss alla.

Allt gott till er! /Gabriella

(OBS: Bilden är tagen i Davos december 2014 och inte under World Economic Forum nu i januari 2015)

 

Om Gabriella Svanberg

Gör: Hej vänner! Jag heter Gabriella. Jag skriver här i egenskap av att jag är neuropsykolog, men är också mamma till tre fantastiska barn och medmänniska. Under mina 20 år som psykolog har jag fått möjlighet att träffa många fina människor och också fått en bild av vad vi på olika sätt tampas med i livet. Jag har specialiserat mig och forskat inom neuropsykologi och är fascinerad av hjärnan och det jag vill dela med er är mina tankar och reflektioner. Mina tankar och reflektioner om det jag ser via mitt jobb och via min vardag som gör att vi mår som vi mår och gör som vi gör. Jag har jobbat inom psykiatri, inom missbruksvård, inom ungdomsvård och inom företagshälsovård. Ena dagen jobbar jag med människor som inte har tak över huvudet och nästa dag med människor som känner en tomhet av sitt överflöd. Jag inser att rikedom, harmoni och lycka är något vi skapar inom oss själva. Kontakt: gabriella.svanberg@gmail.com
Det här inlägget postades i Okategoriserat och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *