Hockeyspelare i MODO gör fler mål efter ACT träning!

Hej vänner!

IMG_7337

 

 

Är just hemkommen efter dagens ACT konferens på Karolinska Institutet i Stockholm.

Flera intressanta föreläsningar gavs och bland talarna fanns bla Steven C. Hayes, Ian Stewart, Rikard Wicksell och Tobias Lundgren.

De senaste åren har den så kallade tredje vågens terapier exploderat innefattande Mindfulness baserad kognitiv terapi (MBCT), mindfulnessbaserad stress reduktion (MBSR), Dialektisk beteende terapi (DBT) samt Acceptance and Commitment Therapy (ACT).

Kurvan på antal studier som gjorts bara inom ACT visar den tydliga trenden…

IMG_7324

 

Studier har gjorts inom smärtområdet, inom stress, PTSD, psykos, missbruk etcetera. Studier visar hur man faktiskt kan träna upp barns IQ och nu även hur hockeyspelarna i MODO gör fler  mål i hockeyrinken.

 

 

 

 

 

Fil dr, Leg psykolog Tobias Lundgren som hållit i forskningsprojektet förklarar hur man tränat spelarna i att vara medvetet närvarande, fokuserade och hur de fått lära sig ett nytt förhållningssätt till störande tankar och känslor som kan dyka upp under en match.

IMG_7372

 

 

Hur spelarna istället för att försöka ta bort sina negativa tankar som ”tänk om jag missar, vad ska min coach säga, tänk om jag sviker mitt lag etc”, tränat i att ha dem utan att låta dem störa deras prestation.  Det är vad ACT går ut på och signifikanta resultat har visat på markant bättre hockeyspel efter denna fokusträning!

 

 

 

Mycket intressant och hoppingivande var det att höra om studier som ökar barns IQ och även om positiva resultat för individer med schizofreni. För vidare läsning se: RFT & Training Intellectual Ability: Cassidy, Roche & Hayes (2011) och Villatte, Monestes, McHugh, et al (2010)

IMG_7347

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_7359

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det är en spännande värld vi lever i!

/Gabriella

Om Gabriella Svanberg

Gör: Hej vänner! Jag heter Gabriella. Jag skriver här i egenskap av att jag är neuropsykolog, men är också mamma till tre fantastiska barn och medmänniska. Under mina 20 år som psykolog har jag fått möjlighet att träffa många fina människor och också fått en bild av vad vi på olika sätt tampas med i livet. Jag har specialiserat mig och forskat inom neuropsykologi och är fascinerad av hjärnan och det jag vill dela med er är mina tankar och reflektioner. Mina tankar och reflektioner om det jag ser via mitt jobb och via min vardag som gör att vi mår som vi mår och gör som vi gör. Jag har jobbat inom psykiatri, inom missbruksvård, inom ungdomsvård och inom företagshälsovård. Ena dagen jobbar jag med människor som inte har tak över huvudet och nästa dag med människor som känner en tomhet av sitt överflöd. Jag inser att rikedom, harmoni och lycka är något vi skapar inom oss själva. Kontakt: gabriella.svanberg@gmail.com
Det här inlägget postades i Forskning & Hälsa, Okategoriserat och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *