Imorgon skall jag träffa min egen "mindfulnessguru" – dr Ola Schenström

Ola Scenström är läkaren som efter 34 år som specialist i allmänmedicin nu ägnar all sin dyrbara tid åt att sprida begreppet mindfulness.

Han har sett hur livsstilssjukdomarna drabbar allt fler och allt allvarligare. Stress och depressioner inte minst! Idag skriver han böcker, skapar skivor och föreläser landet runt om redskap att ta till i vardagen.

Jag läste om mindfulness under min psykologutbildning för 15 år sedan, men det är först idag som jag med handen på hjärtat kan säga att jag utövar mindfulness medvetet  i mitt eget liv.

 sollevibakgrund

Zenbuddistiskt flum säger kritikerna – motgift mot depression, stress och ångest säger vetenskapliga studier. Det är ett hett forskningsområde och studier visar påtagliga och mätbara skillnader i hjärnan efter ett antal veckors träning.

 

Mindfulness kan beskrivas som en uppmärksamhets- eller fokusträning. En träning i att stanna upp, ”frikoppla” och göra medvetna val istället för att följa sin invanda autopilot.

Känslan är lite som att lära sig skriva med vänster hand, och på ett fokuserat sätt välja ögonblick för ögonblick.

För min del kan det handla om småsaker i vardagen som för mig gör en stor skillnad. När min lilla 4-åring visar upp sina dagisteckningar, kan jag idag medvetet sätta mig ned och verkligen se och inte bara titta slarvigt med tankarna på annat. Det hjälper mig att sätta mig ned och ta en paus och se på dagens aktiviteter, se om det är för mycket, eller om det känns ok. Det hjälper mig att stå ute i ösregnet och se att ilska över vädret bara plågar mig själv ytterligare.  Jag får chans att välja hur jag vill ta det. Det hjälper mig att släppa orostankar när jag kan se dem från ett annat perspektiv och säga till mig själv att katastrofscenarion faktiskt inte hjälper mig eller för mig framåt. Eller när jag hamnat i en jobbig situation och bara vill fly. Då kan denna paus och medvetenhet hjälpa mig att stanna kvar och göra någonting konstuktivt av det hela, mitt i kaoset. Det hjälper mig att bara vara här och nu.

 

Det går inte alltid, det kan jag erkänna, men den ökade medvetenheten är ett otroligt redskap som jag kommer att forstätta att träna på och hålla i form som vilken muskel som helst. Detta är inget man kan läsa sig till. Det kräver träning. Just do it! som Ola själv säger.

Vill du läsa mer om detta, gå gärna in på  www.mindfulnesscenter.se

 

/Gabriella

Om Gabriella Svanberg

Gör: Hej vänner! Jag heter Gabriella. Jag skriver här i egenskap av att jag är neuropsykolog, men är också mamma till tre fantastiska barn och medmänniska. Under mina 20 år som psykolog har jag fått möjlighet att träffa många fina människor och också fått en bild av vad vi på olika sätt tampas med i livet. Jag har specialiserat mig och forskat inom neuropsykologi och är fascinerad av hjärnan och det jag vill dela med er är mina tankar och reflektioner. Mina tankar och reflektioner om det jag ser via mitt jobb och via min vardag som gör att vi mår som vi mår och gör som vi gör. Jag har jobbat inom psykiatri, inom missbruksvård, inom ungdomsvård och inom företagshälsovård. Ena dagen jobbar jag med människor som inte har tak över huvudet och nästa dag med människor som känner en tomhet av sitt överflöd. Jag inser att rikedom, harmoni och lycka är något vi skapar inom oss själva. Kontakt: gabriella.svanberg@gmail.com
Det här inlägget postades i Okategoriserat och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *