jag älskar dig för det du sätter igång i mig

Under min pågående specialistutbildning i neuropsykologi läser jag allt jag kommer åt om hjärnan. wow, den är spännande!

Ett fascinerande område är detta med våra spegelneuroner. Dessa förklarar varför vi gråter när någon gråter på film, tar sats i soffan när någon skall hoppa höjd, eller gäspar när någon gäspar. Automatiskt speglar vi varandra och smittar varandra med olika känslor.

neurobiologiskt finns det stora likheter mellan nyförälskade personer och mamma/bebisrelationen. Parterna tar i båda fallen emot signaler och returnerar dem speglande. Det är som en lek där man sänder ut signaler och ser om den andre svarar. Detta är startpunkten för alla relationer mellan människor. Putar mamman med munnen så gör den lille samma sak och ler den ene så ler den andre tillbaka.

Intressant är också att motsvarande nätverk i hjärnan aktiveras även av de som är åskådare. Detta gör att skratt smittar och att vi intuitivt kan förstå personer i vår närhet.

Vill du läsa mer om denna intuitiva kommunikation läs gärna Varför jag känner som du känner av Joachim Bauer.

 

Önskar er en underbar dag! /Gabriella

Om Gabriella Svanberg

Gör: Hej vänner! Jag heter Gabriella. Jag skriver här i egenskap av att jag är neuropsykolog, men är också mamma till tre fantastiska barn och medmänniska. Under mina 20 år som psykolog har jag fått möjlighet att träffa många fina människor och också fått en bild av vad vi på olika sätt tampas med i livet. Jag har specialiserat mig och forskat inom neuropsykologi och är fascinerad av hjärnan och det jag vill dela med er är mina tankar och reflektioner. Mina tankar och reflektioner om det jag ser via mitt jobb och via min vardag som gör att vi mår som vi mår och gör som vi gör. Jag har jobbat inom psykiatri, inom missbruksvård, inom ungdomsvård och inom företagshälsovård. Ena dagen jobbar jag med människor som inte har tak över huvudet och nästa dag med människor som känner en tomhet av sitt överflöd. Jag inser att rikedom, harmoni och lycka är något vi skapar inom oss själva. Kontakt: gabriella.svanberg@gmail.com
Det här inlägget postades i 1.6miljonerklubben, 2.6miljonerklubben, Forskning & Hälsa, Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *