Jobba till 75 eller jobba som 17?

Vilka myter om ålder begränsar arbetslivet? Vad innebär ett åldersmedvetet ledarskap? Aktivt åldrande och solidaritet mellan generationerna?

Tillsammans med Thomas Fürth, forskningsledare Kairos Future, Kenneth Abrahamsson, programchef på Forskningsrådet för Arbetsliv och Socialvetenskap (FAS) och Barbro Skoglund, rådgivare och föreläsare på Age management diskuterade vi kring dessa teman.

Jag sa att vi bör sluta åldersdiskriminera, ändra attityder till ålderns betydelse och redan när barnen är små ge dem positiva intryck av äldre. Vi måste vara tillsammans mer över generationsgränser. Och se till individen inte åldern, kapacitet och ålder går inte hand i hand. Med det menar jag att gammal kan vara bäst, lite långsammare möjligtvis, men klokare. Ung har ingen erfarenhet att fall tillbaka på, Klokskap förvärvar man genom livet.

Ta bort personnummer som är knutna till födelsenummer, vi kanske då kan sluta titta på åldern framför allt och istället vara som vi känner oss, kan prestera och vill vara…

Hjärnan är plastisk, vi äldre kan lära nya saker bara vi tränar och håller igång hjärnan. Nutidens 70-80 åringar är som dåtidens 50 åringar!

Ja det var en givande diskussion som Arbetsmiljlöforum arrangerade.

Sedan hade Jämställdhetsrådet möte och 30-års jubileum. Vi är många kvinnoorganisationer som träffas och informeras av jämställdhetsministern och diskuterar jämställdhetsfrågor. Igår fick vi en mycket omtumlande redovisning om hur kvinnor lönemässigt tjänar 85 % av vad männen tjänar då arbetar båda heltid. Om det handlar om deltid, som många kvinnors arbetsliv ser ut i dag, då tjänar vi endast 75 % av det männen tjänar (omräknat till heltid). Detta måste ses över. Vår psykiska hälsa påverkas ju av oro för ekonomi och missnöje med att det råder ojämlikhet. Detta är inte rättvist!

Alexandra

Om Alexandra Charles

Välkommen till Sveriges största kvinnoförenings blogg om hälsa och livsstil. Här skriver Alexandra Charles, grundare av 1,6 & 2,6 miljonerklubben.
Det här inlägget postades i 1.6miljonerklubben, 2.6miljonerklubben och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *