Tillsammans är vi starka

Även om ljuset är på väg tillbaka i vårt land återspeglas det inte i de nyheter som möter oss varje morgon. Det är nu mörka tider för kvinnors rättigheter och hälsa. Donald Trumps förhindrande av aborter var ett lågvattenmärke – ett brott mot mänskliga rättigheter som kommer leda till döden för världens fattigaste kvinnor.

Här i Sverige märker vi av antiabortlobbyism genom fallet med barnmorskan Ellinor Grimmark. Hela hennes rättsliga utspel om att vägra utföra abort i sitt yrke som legitimerad barnmorska (vilket är så omöjligt och motsägelsefullt!) är ett lobbyarbete från den amerikanska organisationen ADF:s antiabortkampanjer. Skrämmande!

Vi märker också av ett hot mot kvinnors hälsa och tryggt barnafödande när BB-avdelningar i Norrland, Sollefteå, stänger och hänvisar kvinnor att gå kurser för hur man föder barn på egen hand i bilen (!). Här måste vi förändra och förbättra situationen. Det är en självklarhet att alla kvinnor ska få föda barn tryggt och säkert!

Nu får vi försöka se de ljuspunkter som ändå finns och till exempel glädjas åt framgången för Women´s march som vi delar med våra kontorsgrannar här på 1,6: Fredrika Bremer Förbundet som deltog aktivt när Women´s march hölls i centrala Stockholm, med 4000 demonstranter på plats (bilden här i bloggen är lånad från Google och Women´s march i Washington som samlade 1 miljon demonstranter. Totalt var det  5 miljoner i hela världen som gick de olika Women´s march som hölls. Mäktigt! Det var väl inte fullt lika många i publiken under Trumps tal…)

Så nu kämpar vi och gör alla det vi kan för en bättre värld där kvinnors rättigheter och hälsa är en självklarhet – det ska gå, tillsammans är vi starka! Ni som är medlemmar hos oss har redan tagit ett steg i rätt riktning.Tack! Tipsa gärna fler! Genom föreningen kan vi ta ytterligare ett kliv och arbeta med opinionsbildning och stödja forskning och vetenskap för kvinnors hälsa. Nu vänder vi mot ljuset igen!

Om Alexandra Charles

Välkommen till Sveriges största kvinnoförenings blogg om hälsa och livsstil. Här skriver Alexandra Charles, grundare av 1,6 & 2,6 miljonerklubben.
Det här inlägget postades i 1.6miljonerklubben, 2.6miljonerklubben, Forskning & Hälsa, Jämlikhet, Okategoriserat. Bokmärk permalänken.

3 svar på Tillsammans är vi starka

  1. Eira skriver:

    Det är i Sollefteå som BB håller på att läggas ner. Ett av Sveriges bästa. Enligt undersökningar ligger det på en hedrande 3:e plats bland Sveriges BB:n.

  2. Kristina skriver:

    Visst är möjligheten till abort viktig! Men än viktigare är att outbildade och fattiga och på andra sätt utsatta kvinnor får utbildning i och gratis tillgång till preventivmedel. Det skulle minska mycket lidande. Att söka hjälp på en abortklinik är kanske inte det lättaste, men få hjälp på en Vårdcentral med rådgivning är en enklare väg och ur hälsoperspektiv bättre.

  3. Marie skriver:

    Abortddiskussionen är så otroligt ensidig. Få människor pratar om vilket övergrepp abort också kan vara mot kvinnan och mot våra kroppar. Det är ett ingrepp på både kropp, själ och sinne – för många kvinnor (i Sverige) är det inte ens ett helt eget val. Hon blir påverkad av mannen som ofta är inblandad, samhällets föreställning av vad hon ”bör” göra i situationer då hon är oplanerat gravid etc. Sen handlar hon i motsats till vad hjärtat säger och mår kasst efteråt. Vi måste börja tala om abort på riktigt, vad det innebär, vilka konsekvenser det har så att kvinnor kan ta ett väl informerat val – inte en politisk agenda där alla som vill prata om abortens mindre trivsamma sida blir hatad. Nästan 50% av alla aborter gjorda av kvinnor över 30 år, är gjorda av kvinnor som har gjort minst en abort innan. Vi behöver börja tala om en mer ansvarsfull sexualitet och vi behöver tala om abortens mörka sida. Hur många kvinnor lider i tysthet för att det är så ”enkelt” att göra abort (som RFSU.s senaste film demonstrerar). Ni som talar för kvinnors hälsa. Ni har världens chans att börja tala mer balanserat om den här frågan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *