Livet efter infarkt sämre för kvinnor

Utvecklingen inom det medicinska området för behandling av hjärtinfarkter går fort. Det är glädjande att patienter som kommer till sjukhus snabbt får hjälp och att överlevnaden ökar.

Men. Tyvärr läser jag skrämmande uppgifter från Lund i universitets utmärka magasin  Aktuellt om Vetenskap och Hälsa, där sjuksköterskan och forskaren Annica Sjöström Strand presenterar studier som visar att kvinnor har betydligt sämre livssituation än män efter en hjärtinfarkt. Trots idogt arbete med information om tecken på hjärtinfarkt hos kvinnor – som ju inte alltid är desamma som hos män – visar det sig att kvinnor i åldern 70-80 år  har svårt att urskilja symtomen. Istället för att söka hjälp stannar de hemma så länge som möjligt. Ringer de någon är det inte sjukhuset utan barnen…

Kvinnorna känner sig trötta, orkeslösa och en del har buksmärtor – men få kopplar detta till hjärtinfarkt.

Dessvärre är även eftervården inte tillräckligt bra för dessa kvinnor. De skickas hem efter några dagar med mycket ångest och oro.. Många kvinnor i denna åldersgruppen har dessutom ett stort ansvar för en äldre partner och vill inte att infarkten ska påverka hemsituationen. Annica Sjöström Strands studie visar dock att dessa kvinnor är starkt påverkade upp till fem år (!) efter sin infarkt och att de ofta drabbas av följdsjukdomar.

Det visar sig att vårdcentralerna hade kunnat hjälpa dessa kvinnor betydligt bättre. Men eftervård, rehabilitering och omvårdnad har inte hängt med i samma utvecklingstakt. Det framgår också att det finns ett stort behov av fortsatt stöd och att man uppmärksammar kvinnors speciella behov och stöd i ett flerårigt perspektiv.

Det kan inte sägas nog många gånger, misstänker du en hjärtinfarkt sök omedelbart vård. Kräv den vård du har rätt till!

För övrigt är det väldigt roligt att jag blivit nominerad som Årets senior av tidningen Veteranen. Vill du rösta på mig eller läsa mer om detta, klicka här.

Alexandra

Om Alexandra Charles

Välkommen till Sveriges största kvinnoförenings blogg om hälsa och livsstil. Här skriver Alexandra Charles, grundare av 1,6 & 2,6 miljonerklubben.
Det här inlägget postades i 1.6miljonerklubben och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Livet efter infarkt sämre för kvinnor

 1. Kristina F skriver:

  Hej! Nu har jag röstat på dig som Årets senior. Tycker verkligen att du är mer än värd detta pris.
  Jag vill också tacka dig för att ni tar upp ADHD. Det har hjälpt mig mycket i att förstå min käre sambo sedan 10 år. Det tog mig ett tag att inse att något var annorlunda med honom. Han har nog en lightversion, men den ställer till ledsamheter för honom och för omgivningen. Nu kan jag förstå och stötta. Han börjar så smått också ta till sig att han eventuellt har en del problem som han själv också kan avhjälpa.
  En sak ni inte har nämnt som symptom är ”plockandet” med händerna. Att händerna inte är stilla. Detta gör att jag helst går på bio ensam för jag blir så nervös av att han inte sitter stilla, och jag förstår nu att han inte kan rå för det.

  Tack.
  Med vänlig hälsning
  Kristina Färm
  Medlem sedan länge

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *