LVM -Lagen om vård av missbrukare

Idag är det tisdag och jag ska liksom varje tisdag bege mig till Rosersberg där jag arbetar på Ekebylunds LVM-hem. Ett hem för missbrukande kvinnor. Jag har arbetat där i drygt ett år nu och har under min tid träffat en mängd fantastiska kvinnor. De har alla sina historier och med facit i hand är det sällan särskilt svårt att förstå att det blivit som det blivit. På Ekebylunds behandlingshem samlas kvinnor med helt olika bakgrund. Somliga kommer från gårdar och ”fina områden” andra har varit hemlösa större delen av sitt liv och kommer direkt från ”gatan” . Alla har dock en sak gemensamt, missbruket. När vi samlas klockan tre för att dricka kaffe och äta kocken Stefans nybakta bullar är stämningen sällsynt fin. Det råder en form av respekt och ödmjukhet inför allas historier och ingen dömer någon annan.

 

Min uppgift är att göra psykologutredningar och tillsammans med klienten försöka finna vad de behöver för att komma upp på banan igen. Att en del av kvinnorna har en underliggande problematik som borderline, ADHD, tvångssyndrom OCD, panikångest, ätstörningar etc är ej så förvånande, men att kontrollbehov varit en så pass stor bov har för mig varit nytt.  

 

Kvinnor som haft ett sjukligt perfektionstiskt drag och haft så svårt att hantera sin ångest vid oreda, att de dövat sig med piller och på så vis slutligen hamnat i total misär:

en kvinna sa: ”När jag är nykter vill jag ha det så fint och perfekt hemma att jag inte orkar med mig själv och mina krav. När jag är full släpper jag istället på allt och kan låta bli att tvätta mig på flera veckor”.

 

LVM är lagen om vård av missbrukare som ger den lagliga rätten att omhänderta individer som missbrukar droger eller alkohol på ett mycket destruktivt sätt och som är i fara för sitt liv.

LVM-anmälan görs till socialtjänsten av exempelvis personens läkare, socialsekreterare eller någon nära anhörig (anmälan kan göras anonymt). Socialtjnsten gör sedan en LVM-utredning och om man där fastställer behov av vård enligt LVM går en begäran vidare till länsrätten. Det är sedan länsrätten som beslutar huruvida tvångsvård krävs.

 

Vården enligt LVM, syftar till att avbryta ett livshotande missbruk och motivera klienten till behandling under frivilliga former. Vistelsen på ett LVM-hem pågår under högst sex månader och ska så snart som möjligt övergå till öppnare former. Vistelsen inleds ofta med avgiftning och en utredning av problematik och behov.

Är du orolig för en person i din närhet och gör en LVM-anmälan anonymt eller öppet, så är socialtjänsten skyldig att ta ställning till anmälan.  Ett av 1,6 miljonerklubbens slagord lyder: Kunskap är makt! och jag kan bara instämma.

 

En sak har jag lärt mig under mina år inom psykiatrin , Ibland måste man vara ”frisk för att vara sjuk ” och kräva sina rättigheter!!

läs gärna mer om dina rättigheter på Statens Insitutionstyrelse SIS , se hemsida: vård av missbrukare och hemsida .

Om Gabriella Svanberg

Gör: Hej vänner! Jag heter Gabriella. Jag skriver här i egenskap av att jag är neuropsykolog, men är också mamma till tre fantastiska barn och medmänniska. Under mina 20 år som psykolog har jag fått möjlighet att träffa många fina människor och också fått en bild av vad vi på olika sätt tampas med i livet. Jag har specialiserat mig och forskat inom neuropsykologi och är fascinerad av hjärnan och det jag vill dela med er är mina tankar och reflektioner. Mina tankar och reflektioner om det jag ser via mitt jobb och via min vardag som gör att vi mår som vi mår och gör som vi gör. Jag har jobbat inom psykiatri, inom missbruksvård, inom ungdomsvård och inom företagshälsovård. Ena dagen jobbar jag med människor som inte har tak över huvudet och nästa dag med människor som känner en tomhet av sitt överflöd. Jag inser att rikedom, harmoni och lycka är något vi skapar inom oss själva. Kontakt: gabriella.svanberg@gmail.com
Det här inlägget postades i Okategoriserat och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på LVM -Lagen om vård av missbrukare

  1. Anette Eriksson skriver:

    Hej gabriella ser att du har erfarenhet inom missbruk och adhd jag är en 5 barns mamma 4 vid liv – jag har missbrukat hela mitt liv och nu är jag drog fri för att göra en lång historia kort min dotter är 24 år och missbrukat länge hon har kraftig adhd men hon håller sig inte så dom kan börja utredningen hon har dragit från 2 ställen nu ligger hon på 65 avgiftning och jag håller på att gå sönder som mamma . har kämpat nu sedan februari med ett lvm men får ingen respekt varken som kvinna annhörig eller mamma dom säger att jag ljuger på soc . dom svarar inte när jag ringer . och jag slits sönder men hon vill ha hjälp men när känslor kommer och det blir stökigt så drar hon nu har hon drukit hand sprit alsolsprit tills hon spyr blod hon har skurit sig i armarna . och vill inte mista ett till barn. hon är även mamma till en kille som är sex år som vill dö . jag vet inte vad jag ska ta mig till har pratat med soc ivo sis och nu ska dom släppa ut henne i morgon till behandlingen . och hon komm in för att druckit handsprit men dom har sprit på rummet jag blir tokig jag vet inte vad jag ska ta mig till – och har hört att det knarkas och är åt helvetet på lvm hem och vill henne inte illa utan vill hennes bästa ju och vad är bästa lvm hemmet med utredningar och har kraftig adhd själv så det bara snurar i mitt huvudet har du några förslag eller vet hur jag ska göra vilket hem – snälla hoppas du får detta – förtvivlad mamma -som skriker efter hjälp snälla snälla hjälp hjälp tack på förhand mvh nettan mamma som älskar och kämpar för mina barn in i döden. finns det bra lvm hem och är det det bästa ja snurrar i mitt huvud

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *