Fokus – hett inom hjärnforskning

IMG_1238

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Idag kom det senaste numret av Holone – tidskriften om modern hjärnforskning. Jag läser om vetenskapliga artiklar som belyser det jag själv tror så mycket på. Träning av fokus! I min egen studie som snart är klar har vi utvärderat träning av just dessa tre fokus som nämns i vetenskapsjournalisten Daniel Golemans bok – Focus – The Hidden Drive of Excellence. 1) Fokus inåt 2)mot andra 3)mot yttre system. Det kan låta enkelt, men är en konst.

Här talas om denna förmåga för utvecklande av EQ och odlandet av den ”gode ledaren” och i vår studie har vi utvärderat samma förmågor inom LVM-vården (lagen om vård av missbruk). Där kvinnor och män med ett mycket tungt missbruk har fått träna på fokus. På olika vis kan det hjälpa oss alla vilka vi än är och i vilken situation vi än befinner oss i.

 

IMG_1242

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_1244


IMG_1245

 

IMG_1246

 

IMG_1190

Genom att välja när vi ska rikta vårt fokus inåt, på andra eller ut på hela omvärlden kan vi likt en kameralins parera oss fram i livet. Ibland är det en fördel att kunna hålla kvar vårt fokus på en liten detalj, men ibland gynnas vi av konsten att släppa.

Bilden nedan ger en god överblick av alla olika delar vi kan träna upp genom samma fokusträning och jag ser fram emot att snart kunna delge resultaten av vår studie inom missbruksvården!Där har vi framförallt titta på de exekutiva funktionerna såsom impulskontroll, planering och emotionell reglering.

IMG_1199

 

Ett intressant TED.com klipp som också berör detta med konsten att ta hand om sig och sina känslor är Guy Winch som talar om hur bra vi är på att ta hand om fysisk smärta men inte vår emotionella smärta.

 

Det ligger mycket i det!

Gabriella

 

Om Gabriella Svanberg

Gör: Hej vänner! Jag heter Gabriella. Jag skriver här i egenskap av att jag är neuropsykolog, men är också mamma till tre fantastiska barn och medmänniska. Under mina 20 år som psykolog har jag fått möjlighet att träffa många fina människor och också fått en bild av vad vi på olika sätt tampas med i livet. Jag har specialiserat mig och forskat inom neuropsykologi och är fascinerad av hjärnan och det jag vill dela med er är mina tankar och reflektioner. Mina tankar och reflektioner om det jag ser via mitt jobb och via min vardag som gör att vi mår som vi mår och gör som vi gör. Jag har jobbat inom psykiatri, inom missbruksvård, inom ungdomsvård och inom företagshälsovård. Ena dagen jobbar jag med människor som inte har tak över huvudet och nästa dag med människor som känner en tomhet av sitt överflöd. Jag inser att rikedom, harmoni och lycka är något vi skapar inom oss själva. Kontakt: gabriella.svanberg@gmail.com
Det här inlägget postades i Okategoriserat och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *