Missbruksbehandling – som att kasta pengar i sjön om vi ej tar tag i den psykiatriska problematiken

Vi talar ofta om mer resurser – ibland tror jag det handlar lika mycket om hur vi använder de resurser som finns.

Jag arbetar på LVM hem som står för lagen om vård av missbruk. Kvinnor som hamnar där har prövat på många missbruksbehandlingar utan resultat. varför?

Vår uppgift på LVMhemmet är att utreda dessa kvinnor och se om det finns en underliggande psykiatrisk problematik. Ofta är missbruket bara en form av egenmedicinering och det som ofta kommer fram är en underliggande neuropsykiatrisk problematik, trauma, eller borderline.

Diagnoskriterier för borderline är bla:

 – starka humörsvängningar och extremt stark ångest

 – impulsivitet och bristande känsloreglering

 – destruktivitet och självförakt

Tänk en stund på kombinationen. Stark ångest, bristande känsloreglering, impulsivitet och självdestruktivitet.

Många skär sig på armar och ben för att dämpa ångest och inte är det så förvånande att  många tar till droger??

Hur kan man tro att enbart missbruksbehandling (där man tar bort deras egenmedicin) skall fungera utan att vi ger dessa kvinnor nya redskap att ta till för att hantera sin ångest?

DBT (dialektisk beteendeterapi), är en vetenskapligt beprövad och mycket genomgripande behandling för kvinnor med borderline, men sanningen är att det vanliga svaret är ” Hon har ett pågående missbruk, så hon får återkomma när hon är drog- eller tabettfri om hon önskar behandling”

Hur skall hon kunna bli tablettfri då hon har så stark ångest att hon sitter och skakar?

Att lägga miljardbelopp på missbruksbehandling utan att ge dessa människor färdigheter för att hantera sin psykiatriska problematik är enligt min mening  – att kasta pengar i sjön!

Vi kan inte bara avgifta männsikor och lämna dem på gatan sittandes med sin ångest och tro att allt skall gå bra!

/Gabriella

Om Gabriella Svanberg

Gör: Hej vänner! Jag heter Gabriella. Jag skriver här i egenskap av att jag är neuropsykolog, men är också mamma till tre fantastiska barn och medmänniska. Under mina 20 år som psykolog har jag fått möjlighet att träffa många fina människor och också fått en bild av vad vi på olika sätt tampas med i livet. Jag har specialiserat mig och forskat inom neuropsykologi och är fascinerad av hjärnan och det jag vill dela med er är mina tankar och reflektioner. Mina tankar och reflektioner om det jag ser via mitt jobb och via min vardag som gör att vi mår som vi mår och gör som vi gör. Jag har jobbat inom psykiatri, inom missbruksvård, inom ungdomsvård och inom företagshälsovård. Ena dagen jobbar jag med människor som inte har tak över huvudet och nästa dag med människor som känner en tomhet av sitt överflöd. Jag inser att rikedom, harmoni och lycka är något vi skapar inom oss själva. Kontakt: gabriella.svanberg@gmail.com
Det här inlägget postades i Forskning & Hälsa, Okategoriserat och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *