Mode, mat, nyfikenhet och styrka att våga

Bea, Alexandra och Gunilla framför en av Beas senaste modeskapelser ur kollektionen Sur la Plage

Tänk om vi kunnat sända live från våra fantastiska kvällar här i Stockholm! Då hade ni alla över hela landet – som vi – kunnat sitta i två timmar och njuta kvällens inspirerande och lärorika salong på Bio Rio på Söder med författaren Gunilla Eldh och modeskaparen Bea Szenfeld!

Gunilla har gjort stor succé med boken ”Hjärnkoll på vikten” som hon skrivit tillsammans med hjärnforskaren Martin Ingvar.  Boken förklarar att övervikten sitter i hjärnan. Med fel mat, sötsaker, snabbmat och snabba kolhydrater korrumperar vi vårt belöningssystem.  Boken har fått många läsare att höra av sig. De tycker det är svårt att fixa rätt mat, det tar tid, är krångligt och de behöver hjälp i vardagen. I början av januari kommer därför nästa bok av Eldh/Ingvar. ”Hjärnkoll på maten” som blir mer praktiskt inriktad med många recept och råd hur man gör i vardagen för att äta rätt. Tills dess låter Gunilla hälsa att: Fett är fint. Kött från djur som betat är bäst. Fisk gör hjärncellerna mjukare. Mikron kan du dumpa, den förstör våra viktiga vitaminer! Ägg är toppenmat. Själv har hon alltid ägg och majonnäs hemma. Martin Ingvar fyller skrivbordslådan med makrill i tomatsås för att stoppa eventuella blodsockerfall i tid.

Bea visar upp hur hon drev med hela modeindutrin när hon gjorde en pudel av Guldknappsutdelningen

Modeskaparen Bea Szenfeld berättade sedan om sitt liv i modevärlden. Från uppväxten i Polen under 1970-talet då man levde på ransoneringskuponger och ALLT återanvändes. Mormor  var skräddare och Bea lärde sig virka långt innan hon kunde läsa. På 80-talet kom Bea till Göteborg eftersom mamman träffat en svensk man och sedan blev det konstskola och så småningom traditionell modeutbildning med tillskärarakademi. Hon berättade om när hon vann tv-programmet Fashion House, slog ut alla från England, Frankrike och Italien och fick i pris att arbeta 8 månader hos Stella McCartney. Men att göra kläder som skulle säljas passade inte Bea. Efter 10 kollektioner på fem år kom hon fram till att kläder för kommersiellt bruk inte är hennes melodi. ”Jag är en borderline mellan mode och konst”, förklarade hon och visade sina kläder tillverkade av papper, böcker, påsar, pasta… De är stansade, lackade, tefärgade ja verkligen rena konstverk och fungerar mest som en marknadsföring av Bea. Pengar tjänar hon på att designa åt andra, ge festfixaren Michael Bindefeld ideér, vara bollplank i näringslivsdepartementet eller hålla föreläsningar. Hon är en synnerligen kreativ person som ser konst i det vi andra tar för givet. En fruktpåse, ett tårtpapper… Hon har också insett att det inte går att sitta på sitta nere i sin källare och vänta på jobb. Nya medier, facebook, blogg och annan kommunikation tar minst 60 procent av hennes vakna tid. ”Allt handlar om att kommunicera!” Men det hon drömmer om är att få jobba med kostymer till opera eller teater. Titta in på hennes hemsida och se på hennes fantastiska kreationer. Till exempel den kavaj som artisten Björk hade på sig på Polarpris-galan.

Camilla

Aragonit till vänster, kavajen som Björk hade på Polarpris-galan, är en dräktjacka med cerise paljetter och inspirerad av stjärnkoraller. Båda kläderna finns i Beas senaste kollektion Sur la Plage

Min dröm är att göra kläder till en opera, berättade Bea på Bio Rio under tisdagskvällen

Om Alexandra Charles

Välkommen till Sveriges största kvinnoförenings blogg om hälsa och livsstil. Här skriver Alexandra Charles, grundare av 1,6 & 2,6 miljonerklubben.
Det här inlägget postades i 1.6miljonerklubben och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *