Modernt att odla medkänsla

Spännande rapporter från Mind and Life konferensen i Berlin. 

Neuropsykologer från alla världens hörn har samlats för att studera senaste fynd inom modern hjärnforskning. Bland annat berättar Matthieu Ricard om vad medkänsla gör med våra hjärnor.

Man har jämfört  grupper som fått sitta i vilande tillsånd ( i ett väntrum),  ”kontrollgrupper” och grupper som fått göra meditationer i medkänsla. Kontrollgrupper och vilande grupper fick inte så stora skillnader, men grupper som fick fylla sig med kärleksfulla, varma tankar fick utmärkande positiva effekter. Delar av hjärnan som är kopplade till lugn, öppenhet och harmoni aktiverades och systemet för rädsla och ångest gick ned på sparlåga. När vi är kärleksfulla och öppna får vi inget behov av att skydda oss själva och blir således inte rädda.

Medkänsla är en personlig egenskap. En medkännande person lever sig spontant in i det som är ledsamt i andras livssituationer och drivs spontant till att försöka hjälpa sina medmänniskor. Medkänsla är en egenskap, men vi kan också odla den genom att aktivt välja medkännande, ickedömande tankar om sig själv och andra.

IMG_2263

 

 

 

 

 

 

 

Till skillnad från empati så innefattar medkänsla en drift att vilja ta bort obehaget hos den andre. Modern hjärnforskning visar att empati och medkänsla påverkar hjärnan på lite olika vis. Medkänsla är inget man kan ha bara för andra utan lika mycket för sig själv. Att vara medkännande med sig själv är att göra så gott man kan och acceptera det man i stunden inte kan förändra. Med acceptans menas här att välja att se. Att ha och stå ut med verkligheten utan att fly, undvika, förvränga eller döma den. Det handlar inte om att tycka om sin smärta, utan att vara med den på samma sätt som man sitter hos någon som är svårt sjuk. Ibland beskrivs medkänsla för sig själv som att vara sin egen bästa mamma eller bästa vän.

 

IMG_7868

Låt oss ta hand om andra och om oss själva! /Gabriella

 

Om Gabriella Svanberg

Gör: Hej vänner! Jag heter Gabriella. Jag skriver här i egenskap av att jag är neuropsykolog, men är också mamma till tre fantastiska barn och medmänniska. Under mina 20 år som psykolog har jag fått möjlighet att träffa många fina människor och också fått en bild av vad vi på olika sätt tampas med i livet. Jag har specialiserat mig och forskat inom neuropsykologi och är fascinerad av hjärnan och det jag vill dela med er är mina tankar och reflektioner. Mina tankar och reflektioner om det jag ser via mitt jobb och via min vardag som gör att vi mår som vi mår och gör som vi gör. Jag har jobbat inom psykiatri, inom missbruksvård, inom ungdomsvård och inom företagshälsovård. Ena dagen jobbar jag med människor som inte har tak över huvudet och nästa dag med människor som känner en tomhet av sitt överflöd. Jag inser att rikedom, harmoni och lycka är något vi skapar inom oss själva. Kontakt: gabriella.svanberg@gmail.com
Det här inlägget postades i Okategoriserat och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *