Musik ska byggas utav glädje!

Av glädje bygger man musik! Ja, ni hör ju själva underbara Lill Lindfors rader som verkligen är glädje, såväl för öronen som för själen. Precis som all kultur är och för mig personligen ligger musiken mig varmt om hjärtat. Just hjärtat är vårt tema i nästa tidning som just nu ligger i tryckpressarna och som dimper ner hemma hos er i mitten av december. Däri ligger års-avin så glöm nu inte att förbli medlem! Det är vårt sista nummer för i år och nästa år väntar vårt fantastiska 20-års jubileum, ett jubileum vi ser fram emot att få fira ordentligt med er kära medlemmar. Skådespelerskan Suzanne Reuter är med och berättar om sin kamp för sitt hjärta, om hur hon fick kämpa för att få en riktig diagnos då hon kände att det inte alls var stress- eller ångestbetonat utan något som var riktigt fel. Vi hade en väldigt trevlig fotografering på Le Rouge i Gamla Stan där, inte helt otippat, samtalen intensivt handlade om just hjärtat inte minst då Karin Schenk-Gustafsson, professor och överläkare i kardiologi, också var en utav dagens huvudpersoner. Denna muskel som hela vår kropp är så beroende av så GLÖM INTE att ta hand om er, hitta återhämtning och bara att sätta på vacker musik är en väldigt enkel sak som går rakt in i hjärtat.

Foto Angelica Engström

December är en fin månad för just musik och att vi mår så bra av musik är något som det också forskas på. Här nedan en otroligt intressant artikel jag läst om Den kulturella hjärnan, av Håkan Lindgren, och att när man vill förstå hjärnans funktion och uppbyggnad får man ofta värdefulla insikter genom att studera personer som saknar en viss förmåga. En person som har amusi hör inte att han eller hon sjunger falskt, och kan ha svårt att klappa i takt till en enkel rytm.

En ny studie av Aleksi Sihvonen med flera har undersökt vilka områden av hjärnan som slås ut när en stroke leder till amusi. Detta hjälper oss att förstå vilka delar av hjärnan som är involverade när vi sjunger eller lyssnar till musik. Studien ”Tracting the neural basis of music: Deficient structural connectivity underlying acquired amusia” publicerades i tidskriften Cortex 10 oktober 2017.

Jag tog del av den här artikeln nyligen och vill gärna tipsa er om den. Länk till fulltext (kräver inloggning).

Julkonsert!
Kom och avnjut en musikalisk afton med oss den 11:e december! Lill Lindfors, Wille Crafoord, Divine, Damkörerna Claudia och Miljonkören bjuder på en fantastisk afton i Sankt Johannes Kyrka i Stockholm. Vi bjuder på glögg i entrén från kl 18.00 och konserten börjar klockan 19.

 Ta hand om er!

 

Om Alexandra Charles

Välkommen till Sveriges största kvinnoförenings blogg om hälsa och livsstil. Här skriver Alexandra Charles, grundare av 1,6 & 2,6 miljonerklubben.
Det här inlägget postades i Okategoriserat. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *