Skippa müslin och lättfilen för att gå ner i vikt

Skippa lättfilen och müslin om du vill gå ner i vikt, menar professor Martin Ingvar i en intervju, med anledning av hans nya bok, i Dagens Nyheter 10/2 2010

AV CAMILLA

Hjärnforskaren och tillika professorn i integrativ medicin vid Karolinska Institutet i Solna, Martin Ingvars nya bok”Hjärnkoll på vikten” sålde slut i ett nafs! I boken, som han skrivit tillsammans med medicinjournalisten Gunilla Eldh och som kom ut nu i januari, försöker han ge ett svar på varför så många ständigt misslyckas med att banta. Och varför måste vi överhuvudtaget banta. Kaloriräknare, stegmätare, viktcoacher …ändå blir vi bara tjockare. Martin Ingvar är en klok man och i onsdagens Dagens Nyheter blir han intervjuad om sin nya bok och sin syn på banting. Han är kritisk till såväl bantningsindustrin som sjukvården eftersom han tycker de ger felaktiga råd till alla som behöver gå ner i vikt. Att det enda som hjälper är att äta mindre och röra sig mer är något som överviktiga fått höra till leda. Men så enkelt är det faktiskt inte, anser Martin Ingvar. Sötsuget sitter i hjärnan och vi måste lära oss att samarbeta med hjärnans belöningssystem för att kunna gå ner i vikt. Lightprodukter dränerade på fett, gillar han inte. De är dessutom ofta sötade.

Professor Martin Ingvars tips för att gå ner i vikt. Från Dagens Nyheter 10/2 2010

Frukosten är ett bra mått på om du äter rätt. Småäter du mellan frukost och lunch har du ätit fel. ”Den värsta frukosten är exempelvis två glas juice, en tallrik lättfil med massor av müsli och kanske lite socker på det. Den triggar igång hjärnans belöningssystem och samtidigt ger den ett högt blodsocker. När blodsockret sedan börjar sjunka får du ett sug efter mer söt mat efter någon timma”, förklarar Martin Ingvar i intervjun. Istället rekommenderar han till frukost en omelett med mycket ost på eller en portion fet turkisk matyoghurt med nötter på och ett glas vaten att dricka! ”Då kommer du att stå dig till lunch. Du har alltså ätit dig mätt, vilket på sikt leder till viktminskning”, hävdar Martin Ingvar som glädjande också konstaterar att man varken behöver vara olycklig eller ha dåligt karatär för att gå upp i vikt. Allt handlar om grundläggande biologiska mekanismer. Vill du gå ner i vikt, undvik vitt bröd, pasta, pizza, potatis, ris, läsk, juice, energidrycker, alkohol. Mat med mycket socker i ger oss snabba kickar. Tänk också på att stärkelse är detsamma som socker för kroppen, vitt mjöl är enligt många värre än, och har ett högre GI-värde än, rent betsocker. Varning också för fruktos som många felaktigt tror är detsamma som frukt. Men den kemiskt framställda raffinerade fruktosen som flitigt används mer och mer inom livsmedelsindustrin tillverkas billigt av majssirap. Köp inte produkter som innehåller HFCF (High-fructos corn syrup), det har en starkt sötande verkan och sätts i samband med både övervikt och diabetes. Sötningsmedlet beter sig annorlunda i kroppen, kolhydratmolekylerna plockas isär i lever som sedan sätter ihop dem igen som fett.Väldigt snabbt!


Om Alexandra Charles

Välkommen till Sveriges största kvinnoförenings blogg om hälsa och livsstil. Här skriver Alexandra Charles, grundare av 1,6 & 2,6 miljonerklubben.
Det här inlägget postades i 1.6miljonerklubben och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Skippa müslin och lättfilen för att gå ner i vikt

  1. gå ner i vikt skriver:

    Jag skulle aldrig kunna skippa min fil för att gå ner i vikt! Är ju hur jäkla gott som helst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *