Staty av känd dam ”för våldsam”

Krigsherrar, kungar och andra viktiga män. Mitt i våra städer, på framträdande platser, tronar alltjämt manliga makthavarna. Cirka 90 procent av statyerna i Sverige är av män. Kvinnors historia viskas, männens huggs i sten. Faktum är att i kommunerna Uddevalla, Motala, Gullspång, Trelleborg, Malmö, Västerås, Arboga, Leksand, Bollnäs, Sundsvall, Mora, Boden, Umeå och Kalix så finns inte en enda staty som föreställer en kvinna.

I Växjö skulle de få en staty utifrån Hans Runessons berömda fotografi.
310
Fotografiet visar en dam vars familj suttit  i Auschwitz, som slår mot en nazist med sin handväska under en nazistdemonstration. Men nu verkar statyn inte bli av. Kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott i Växjö tycker nämligen att konstverket signalerar våld.
645@70

Okej, vad signalerar då de här statyerna?

carl-xii-2

”Hrm, i dag har jag lust att kriga åt…Åt.. Åt det hållet”, säger Karl XII

600_galastan_4118Sankt Göran och Draken i Gamla stan i Stockholm.

Och Bältesspännarna i GöteborgGöteborg staty

Om Leone Milton

Gör: Journalist, debattör och moderator. Intresse: Umgås med mina hundar, fotbollslaget HIF, mitt jobb, inreda nya lägenheten, resa, skoja och skratta. Hjärtefråga: Skapa bättre förutsättningar för unga tjejer att växa upp till starka och lyckliga individer. Bland annat genom att jobba mot sjuka skönhetsideal och kämpa för jämställdhet. www.leonemilton.se
Det här inlägget postades i 1.6miljonerklubben, 1.6miljonerklubben, 2.6miljonerklubben, 2.6miljonerklubben. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *