Till tryffelns lov

Var på tryffelhelg på Gotland med Carl Jan Granqvist. Här på middag med landshövding Cecilia Schelin Seidegard och henens son Joakim.

Den underjordiska svampen, tryffeln, har gjort sitt intåg på allvar i Sverige. På Gotland .

Bilden är från Visby och Tryffelakademins första Chapitre i Domkyrkan med efterföljande middag. Den högtidliga stunden i kyrkan, inspirerad av franska seder och bruk, innehöll musik och sång till naturens ära. Det blev en mycket vacker och speciell högtidsstund.

Middagen serverades på Wisby Hotel, i spegelsalen. Sex tryffelrätter som alla var mycket delikata.

Det var fil dr Christina Widén, som just kommit ut med en bok om tryffel, som 1991 började forska om denna underjordiska svamp 1991 och i dag säljs det för cirka en halv miljon. Tack vare forskning, studier och idogt arbete har man nu på Gotland en etablerad tryffeljakt och kan sälja tryffel, bourgognetryffel, till restauranger och vissa matbutiker. Inte bara på ön utan även på fastlandet och även till andra länder.

På Gotland finns också bagnolittryffel. Denna måste tillagas för att man ska kunna äta den medan andra kan ätas råa så att säga. Man hyvlar den över äggrätter, pasta med mera. Gotlandstryffeln har jämförts med den sydeuropeiska och man har kvalitetsbestämt den och den håller hög klass. Dels finns vild tryffel och dels har man tryffelodlingar då man inympar tryffelsporer i ek- eller hasselrötter. Det tar från fem, sex år till tio år innan tryffeln, vuxit fram, har utvecklats.

Vi gjorde ett besök ute i naturen och med hjälp av Lagottohunden Sacha hittade vi tre fina tryfflar på mindre än tio minuter!

Tryffelakademiens hedersmedlem Carl Jan och medlemmen Alexandra med sina fina medaljer.

Vi kunde ta del av föredrag och diskussioner om tryffel och traditionen fortsätter: Man hoppas att det nästa år ska komma många fler till denna mycket speciella festival!

Väl på Gotland passade vi på att besöka fler kulinariska företagare. Vi var på Stafa gård och smakade på deras underbara ostar från eget mejeri, fråga efter dem nästa gång du handlar. De har även en butik som säljer bröd, sylt och egenodlad saffran, den enda i Sverige.

Alexandra

Om Alexandra Charles

Välkommen till Sveriges största kvinnoförenings blogg om hälsa och livsstil. Här skriver Alexandra Charles, grundare av 1,6 & 2,6 miljonerklubben.
Det här inlägget postades i 1.6miljonerklubben, 2.6miljonerklubben och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *