Vi behöver veta vad som händer utanför 08-land

Det är väl ingen som missat att det så kallade ”medielandskapet” i Sverige förändras. Tempot är högre nu och allt ska helst publiceras gratis på nätet. Gratis är gott. Eller vänta, är det gott? Vad händer när vi tackar och tar emot journalistik utan att betala för det? Jo, det som händer är att mediehusen slimmar verksamheten och då försämras kvaliteten (för det tar tid att skriva, och kunskap för att fota, och tålamod för att korrekturläsa).

 

Något annat som händer är att allt mer sköts ifrån Stockholm. Det var inte länge sedan vi fick veta att Tv4 skrotar sina lokala sändningar runt om i landet, och många tidningsredaktioner väljer att inte skicka ut reportrar utanför ”tullarna” eftersom resekostnader inte ryms i den tajta budgeten.

 

Så, för att vi inte vill betala för journalistik – för att gratis smakar godare (?!) – lämnas vi med snabba nyheter från Stockholm.

"Tjena! Sebastian här. Sån jälva tajming att nån lagt ut massa ved här på Nytorget, så jag kan hugga lite för att få inspiration till artikeln jag skriver om Slussen". Foto: Sophnet осень-зима

”Tjena! Sebastian här. Sån jälva tajming att nån lagt ut massa ved här på Nytorget, så jag kan hugga lite för att få inspiration till artikeln jag skriver om Slussen. Slussen är verkligen en grej som berör alla svenskar. Ja, jag skulle nog till och med klassa det som en världsnyhet”. Foto: Sophnet

 

"Tja! Nippre här. Det är jag som firrar fram dina nyheter. Håller på med en artikel om Mood-gallerian. Asfräscht ställe!" Foto: Jakob Nettelbladt

”Tja! Nippre här. Det är jag som firrar grävande journalistik. Har ett jävla scoop på G son nog blir en jälla story. Har fått höra av säkra källor att det finns ett land., ett riktigt land, ovanför Sverige. Nej, inte Nordpolen asså. Det här landet kallas för typ Fjällen. Eller Norrland. Lite osäker på vilket, men jag ska gräva vidare på google efter lönch!” Foto: Jakob Nettelbladt

 

Jag vet inte hur du känner, men jag vill veta vad som händer i resten av Sverige. Jag vill också veta vad som händer i resten av världen! Jag ,personligen, är speciellt intresserad av att ta del kvinnors historier runt om i världen. Jag vill ta del av journalistik som belyser att 21 procent av kvinnorna i Sydafrika har blivit våldtagna innan de fyller femton år. Att Kina har tio miljoner prostituerade. Att flickor under fem år har 50 procent större risk att dö än pojkar under fem år. Att minst 100 miljoner kvinnor saknas i världen i dag. Att fler kvinnor har dödats för att de är kvinnor än alla män som har dödats under 1900-talets alla krig*. Det här vill jag att svenska journalister rapporterar om! Men den här typen av journalistik kostar mer än 08-journalistik. Därför tvingas många redaktioner att tacka nej till den och i stället be 08-journalister googla fram storys från sin laptop på Starbucks på Götgatan. Hur kvalitativ utrikesjournalistik kan bedrivas mellan tuggorna av surdegssemlan och sörplandet av sojalatten? Nej juste.
Därför stöttar jag ett nytt, spännande projekt som heter Blank Spot Project.
sko
Här kan ni se videon. 

Jag sms:ade precis några hundralappar. Gick hur fort som helst.  

11005542_10152802953062736_744927511_n

sda

*Boken Half the sky av Nicholas D. Kristof och Sheryl WuDunn. Den här boken googlade jag fram. Jag bor nära Nytorget men dricker just nu inte en sojalatte. Men jag gjorde det i går. 

Om Leone Milton

Gör: Journalist, debattör och moderator. Intresse: Umgås med mina hundar, fotbollslaget HIF, mitt jobb, inreda nya lägenheten, resa, skoja och skratta. Hjärtefråga: Skapa bättre förutsättningar för unga tjejer att växa upp till starka och lyckliga individer. Bland annat genom att jobba mot sjuka skönhetsideal och kämpa för jämställdhet. www.leonemilton.se
Det här inlägget postades i 1.6miljonerklubben, 1.6miljonerklubben, 2.6miljonerklubben, 2.6miljonerklubben. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *