Vi kan påverka våra nervkretsar i hjärnan genom vårt sätt att tänka

USA 2010 101

Kan du minnas känslan av att stå på en varm klippa? Känna lutningen i din kropp när du går fram längs klippkanten och gör dig redo att hoppa. Kan du minnas känslan av solen som bränner när du  kisar mot det glittrande havet?

Vi människor har en unik förmåga att göra just detta, tänka oss in i olika scenarion. Vi kan tänka tillbaka på hur härliga och svåra stunder kändes och även fantisera om framtidsscenarion. Detta hjälper oss att tänka och planera och dra erfarenhet av saker vi varit med om. Det är också boven i dramat när vi talar stress, depression och oro. Vår hjärna kan nämligen inte skilja mellan verkliga och fantiserade tillstånd och vi kan genom bara tanken påverka vårt emotionella tillstånd.

IMG_5604

I boken Hjärnans emotionella liv berättar författaren Richard J Davidson om en cool studie gjord av ett forskarlag från Harvard University. Man hade en grupp som fick lära sig ett pianostycke för höger hands fem fingrar och de fick öva om och om igen under en veckas tid. Sedan tog man bilder på hjärnan för att avgöra hur mycket av den motoriska barken som utnyttjades för att röra fingrarna.  Man fann att den intensiva övningen hade fått det berörda området att bli större. Detta var inte särskilt överraskande eftersom andra experiment funnit liknande effekt, men det visade sig också att den andra gruppen som fick i uppdrag att endast föreställa sig att de spelade samma toner hade fått samma effekt. Området i hjärnan som kontrollerar den högra handens fingrar hade expanderat även hos de virtuella pianisterna!

Hjärnforskning är hett idag och devisen ”use it or loose it” råder. De delar vi använder får  fler nervkopplingar och vi blir bättre på det. Detta förklarar varför taxichaufförer i London visar betydande tillväxt i hippocampus som förknippas med spatialt minne och violinister visar ökad aktivitet i områden som styr fingrar.

Vidare förklarar detta varför vi blir mer harmoniska ju mer vi tränar exempelvis meditation.

Ta hand om era hjärnor vänner!

Om Gabriella Svanberg

Gör: Hej vänner! Jag heter Gabriella. Jag skriver här i egenskap av att jag är neuropsykolog, men är också mamma till tre fantastiska barn och medmänniska. Under mina 20 år som psykolog har jag fått möjlighet att träffa många fina människor och också fått en bild av vad vi på olika sätt tampas med i livet. Jag har specialiserat mig och forskat inom neuropsykologi och är fascinerad av hjärnan och det jag vill dela med er är mina tankar och reflektioner. Mina tankar och reflektioner om det jag ser via mitt jobb och via min vardag som gör att vi mår som vi mår och gör som vi gör. Jag har jobbat inom psykiatri, inom missbruksvård, inom ungdomsvård och inom företagshälsovård. Ena dagen jobbar jag med människor som inte har tak över huvudet och nästa dag med människor som känner en tomhet av sitt överflöd. Jag inser att rikedom, harmoni och lycka är något vi skapar inom oss själva. Kontakt: gabriella.svanberg@gmail.com
Det här inlägget postades i Okategoriserat och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *