Vissa är hur smarta som helst, men har en trög startknapp

IMG_1987

I studien jag håller på med kommer jag att utvärdera bla exekutiv funktion. Ju mer jag läser om det ju mer spännande blir det och ju mer förstår jag hur mkt det påverkar oss som människor. Förmågor som initiering, organisation, beteendeövervakning, shift och impulskontroll ligger inom området.

Tänk er en fantastisk bil med dålig startmotor. Så kan vissa människor te sig. De kan allt, men kommer inte igång. Andra har god starmotor, men svårt med shift. Det betyder att man är lite trög i växlingarna och lätt fastnar i det ena eller andra. Kommer man väl in på ett spår går det hur bra som helst, men avbryts man kan man spåra ur totalt och ha svårt att komma tillbaka. Man ter sig oflexibel. Även beteendeövervakning är viktigt. Att se vad man gör och hur man uppfattas. Att köra på hur långt som helst innan man ser att man kört fel, blir problem.

Kanske är det mest centrala i min studie impulskontrollen. Om vi inte kan hejda våra impulser, hamnar vi lätt i trubbel. Inom LVM (Lagen om vård av missbruk) har just impulskontrollen ofta varit problematisk och vi ska mäta hur den påverkas av träning i ACT (Acceptance and Commitment Therapy)

På samma sätt som att vi kan träna kroppskontroll och koordinerade rörelser kan vi träna vårt psyke. I oktober sätter träningen igång och jag ser med spänning fram emot resultatet!

Dags att sätta punkt för denna dags jobb!

Ta hand om er! /Gabriella

IMG_5908

 

 

 

 

Om Gabriella Svanberg

Gör: Hej vänner! Jag heter Gabriella. Jag skriver här i egenskap av att jag är neuropsykolog, men är också mamma till tre fantastiska barn och medmänniska. Under mina 20 år som psykolog har jag fått möjlighet att träffa många fina människor och också fått en bild av vad vi på olika sätt tampas med i livet. Jag har specialiserat mig och forskat inom neuropsykologi och är fascinerad av hjärnan och det jag vill dela med er är mina tankar och reflektioner. Mina tankar och reflektioner om det jag ser via mitt jobb och via min vardag som gör att vi mår som vi mår och gör som vi gör. Jag har jobbat inom psykiatri, inom missbruksvård, inom ungdomsvård och inom företagshälsovård. Ena dagen jobbar jag med människor som inte har tak över huvudet och nästa dag med människor som känner en tomhet av sitt överflöd. Jag inser att rikedom, harmoni och lycka är något vi skapar inom oss själva. Kontakt: gabriella.svanberg@gmail.com
Det här inlägget postades i Okategoriserat och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *